Με δεδομένο ότι ο τομέας της Αγροδιατροφής και της Κυκλικής Βιοικονομίας αποτελεί ένα επαναστατικό πεδίο μελέτης, το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης επικεντρώνεται:

• Στην απομόνωση, ταυτοποίηση, και αξιολόγηση των τεχνολογικών χαρακτηριστικών και των ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων νέων μικροοργανισμών αγρίου τύπου,

• Στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων μικροβιακών στελεχών Ελληνικής προέλευσης ως αρχικών καλλιεργειών (starter cultures) για τη βιομηχανία τροφίμων, κατάλληλων για την παραγωγή τελικών προϊόντων με διακριτά ποιοτικά χαρακτηριστικά,

• Στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη βιοδιεργασιών, καθώς και λειτουργικών συστατικών και τροφίμων με πιθανές θετικές επιδράσεις στην υγεία, όπως προβιοτικά και πρεβιοτικά, φυσικά προϊόντα με ευεργετικές ιδιότητες, φαρμακευτικά τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής, κ.ά.,

• Στην αξιολόγηση της ποιότητας και της διατροφικής αξίας νέων τροφίμων ή τροφίμων που παράγονται μέσω καινοτόμων διεργασιών,

• Στη μελέτη του μικροβιώματος πολύπλοκων βιοκοινωνιών διαφόρων οικοσυστημάτων, και

• Στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας μέσω της αξιοποίησης αποβλήτων της αγροδιατροφικής βιομηχανίας.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί στόχοι του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης είναι:

(α) να διεξάγει έρευνα αιχμής και να προσφέρει νέες γνώσεις σχετικά με τις εφαρμογές των μικροβιακών πόρων,

(β) να αξιοποιεί ερευνητικά δεδομένα για τους μικροβιακούς πόρους, παρέχοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που προάγουν τη βιωσιμότητα στους τομείς της αγροδιατροφής, του περιβάλλοντος, της βιοοικονομίας, και της υγείας,

(γ) να δημιουργήσει μια σύγχρονη ερευνητική υποδομή που θα υποστηρίζει ένα μοντέλο ανοιχτής πρόσβασης και χρήσης,

(δ) να ενισχύσει τη στενή συνεργασία μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και της βιομηχανίας στο πλαίσιο του «τριγώνου της γνώσης», ενθαρρύνοντας τη διεπιστημονική συνεργασία και οδηγώντας σε καινοτόμες προσεγγίσεις και λύσεις στη διασταύρωση των τομέων αγροδιατροφής, περιβάλλοντος, βιοοικονομίας, και υγείας, καθώς και άλλων επιστημονικών πεδίων, και

(ε) να προσφέρει στους χρήστες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία τροφίμων, και εργαστήρια δημόσιων φορέων πρόσβαση σε ένα χαρτοφυλάκιο προηγμένων υπηρεσιών, τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης, και επιμορφωτικών δράσεων.